lördag 7 juni 2014

Skuldfria Lucara

Hur stel kan en rubrik vara? Checklista och ett bolagsnamn känns inte så jätte kul. Vi hoppar det framöver. Resan bland mina korta innehav fortsätter, den här gången är det dags för Lucara. Ett bolag som jag varit inne i till och från sedan nystarten i November.
Fakta och bakgrund
Bolag: Lucara Diamond Corp
Lista: Mid cap
Bransch: Material
Vad gör bolaget: Letar diamanter i gruvan Botswana (Afrika). Auktionerar sedan ut fynden med jämna mellanrum. Letar även efter fler prospekt. Ordförande är Lukas Lundin.
Analyskurs: 13.40

Fundamentala
P/E-tal: 14.4
5 årigt P/E snitt (hög): -
5 årigt P/E snitt (låg): -
Direktavkastning: 1.5-2%
Intjäningsstabilitet (5 år): Nej. Noterades 2011. Gått med vinst sedan Q4 2012.

Tekniska
MA: Alla i rätt ordning, kursen en bit ovanför MA20
Stöd: Inga tydliga stöd inom. MA20 ligger ca 10% bakom, längre ner MA50.
Motstånd: ATH
RSI: 88
Börsklimat, omxtrend positivt: Positivt men kortsiktigt överköpt

Övrigt
Insiderinnehav: Oklart hur mycket men Lundin är med på tåget.
Senaste rapport: Q1 minskade vinsten lite men ändå ingen fara.
Nästa rapport: Q2 2014-08-08
Senaste nyheter: Listbyte till Mid cap i slutet av maj. Hittade diamanter större än 100 carat i våras, som ska säljas i juli. Auktionen i mitten av maj gick bättre än väntat.
Kommentar: Fundamentalt ser det jätte bra ut för Lucara, skulderna är obefintliga och man gör ständigt nya fynd. Ett stort plus är att man letar efter fler gruvor vilket kan öka livslängden på bolaget. Direktavkastningen är inte jätte står men den finns ändå. Har haft lite svårt att få grepp om den men den handlades tydligen utan utdelning tidigare i veckan, 4:e juni(?). Utdelningen kommer i slutet av juni. Det har kommit nya triggers hela våren vilket drivet upp kursen en hel del. En del talar för att det kan fortsätta upp, nästa trigger är rapporten 30:e juni samt en auktion längre fram.
Tekniskt är aktien överköpt. Kursen har spräckt taket i den positiva trendkanalen och RSI ligger på 88. Men mycket talar som sagt för att den fortsätter upp. Listbytet till Mid Cap gör nu även aktien tillgänglig för fonder, det borde vara väldigt positivt. På ett par års sikt kan det nog vara idé att köpa. Tillväxten finns absolut där, risken är inte jätte stor trots att det är ett diamantbolag eftersom skulderna är obefintliga. Frågan är om läget just nu är det bästa eller om det kan vara klokt att vänta några dagar/veckor?

22 kommentarer:

  1. Bara köp... har hadlat på mig över 80000 st nu. Finns fan inget bättre på fa, ta... de bers kommer nog med nåt bud snart å det liger inte på dagens nivåer utan mycket högre...

    SvaraRadera
  2. Insiderinnehavet är ca 80 av 378miljoner aktier.

    SvaraRadera
  3. Jag ökade på i veckan så att Lucara är 8% av aktiedelen av depån. Har 3000 aktier, känns lite när folk har 80000 aktier :)

    SvaraRadera
  4. 1# Ja det är väl inte helt otroligt, men då ska det nog vara något väldigt bra om det ska igenom.

    2# Okej dryga 20% då alltså, helt okej. Tack för infon.

    Jocke: procentuellt sett så ligger vi rätt lika då Jocke, mitt ligger på 8.3% vilket är mitt största innehav i portföljen.

    SvaraRadera
  5. Sa aldrig vilket gav jag har... handlade på mig runt 4-5. Har inte sålt en enda å tänker inte göra det heller... få se hur det ser ut nästa sommar. Kommer väl bli en riktigt killermaskin som hittar 400+carat stenar. Då behåller jag nog nåt år till. Insider info nån skrev om stämmer inte. Luckas hadlade 100000 typ nästan samma veva som jag. Sen har ju zebra holdings handlat lundins bank.tror det var 32milj st...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Insider innehavet är exakt: 80,836,000 av 378,169,415 aktier enligt http://www.lucaradiamond.com/s/holdings_of_insiders.asp
      så det stämmer utmärkt bra.

      Radera
  6. Jo jag har också haft Lucara sen det började skrivas om framgångarna runt 4-5 kr. Jag undrar om uppgraderingen i höst av filtren för större stenar och det produktionsstoppet kommer att sänka kursen bara.

    SvaraRadera
  7. Marknaden har vetat nästan ett år att det bli ett produktionsstop på en månad eller var det 2veckor? Kommer inte ihåg redigt. Dom fortsätter å gräver men inte krossa. Vilket är ju bra.
    Sen har dom ju grävt ett varv runt gropen å jag tror dom kommer tillbaka till den södra delen logom till det är klart. I södra delen har det funnits reckord stenar. Tror inte det bli nått speciellt hack i kursen skulle möjligen vara inkörningen men känns ju inte jätte komplicerat med kross på nåt sätt ;) om det bli så bli det ju en fin chans till öka innehavet lagom till utdelning för special auktionerna som inte har gått dåligt precis...
    Nån som har lust å göra lista på kommande triggers?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis, man undrar hur mycket stoppet är diskonterat.

      Radera
  8. http://m.timesofindia.com/city/surat/Rough-diamond-prices-to-increase-5-every-year/articleshow/35587480.cms

    SvaraRadera
  9. Jag tror inte heller att kursen påverkas av stoppet, marknaden har ju fått veta det i god tid.

    SvaraRadera
  10. För den som vill se hur diamant och guldbrytning kan gå till kan jag rekommendera serien Gold rush säsong 4: South America på Discovery. Finns att köpa/ladda ner också. Mycket underhållande och lärorikt, har sett alla säsonger =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ta mig tid att titta på det där, du har rekat det så länge nu :)

      Radera
  11. http://www.africaoutlookmag.com/content/lucara-diamond-corporation

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här bolaget kan man verkligen grotta ner sig hur mycket som helst, det är riktigt intressant också

      Radera
  12. https://www.marketgrader.com/MGMainWeb/mgfree/stockgrader/sg_classic.jsp?symbol=LUC.CA

    SvaraRadera
  13. http://m.miningweekly.com/article/botswana-remains-focused-on-diamonds---producer-2014-06-06

    SvaraRadera
  14. http://www.diamonds.net/News/NewsItem.aspx?ArticleID=46550&ArticleTitle=Antwerp%252c%2bShanghai%2bSign%2bCooperation%2bAgreement%2b

    SvaraRadera
  15. http://m.timesofindia.com/city/surat/Rough-diamond-prices-to-increase-5-every-year/articleshow/35587480.cmsInga kommentarer på detta? Detta säger väl allt? Dom har ju tyckt priserna är för låga för att starta upp den andra gruvan...... sprid denna länk tack på andra forum så man få se vad andra tycker..

    SvaraRadera